Polecam gorąco, zresztą nie tylko na śniadanie ale i na obiad, czy wczesną kolację.
Użyłam tutaj warzyw z puszki - wierna Bonduelle - zdrowych i chrupiących, polecam i Wam.
Fasolka szparagowa, groszek, szakszuka na śniadanie.
Składniki:
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oleju
- 1 duża cebula czosnkowa
- 1 szklanka passaty pomidorowej z bazylią
- 1 puszka fasolki szparagowej ciętej - 400 ml
- 1 puszka groszku konserwowego - 75 g
- sól morska
- pieprz czarny
- szczypta cukru trzcinowego
- 4 jaja
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka ziarenek czerwonego pieprzu
- garść mikroliści amarantusa
Przygotowanie szakszuki:
- Obrałam cebulę i pokroiłam ją w cienkie plasterki.
- Cebulę podsmażyłam na maśle i oleju aż się zeszkliła.
- Dodałam do niej osączoną fasolkę i groszek, wymieszałam, wlałam sos pomidorowy.
- Całość zagotowałam, dodałam sól, pieprz czarny, cukier, kmin i curry, gotowałam chwile aż sos zgęstniał.
- Rozłożyłam równo warzywa na całej powierzchni patelni, zrobiłam cztery otwory, rozgarniając warzywa i wbiłam w nie jaja, posoliłam je i gotowałam pod przykryciem aż białko jaja się ścięło.
- Gotową szakszukę podałam z mikrolistkami amarantusa a jaja posypałam czerwonym pieprzem.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Sanktuarium Maryjne w Skoszewach Starych |
2 komentarze
Bardzo pomysłowo!!! Mam fasolke szparagowa, konserwowana grochowke wojskowa, pomidory, cebulka, przyprawę ucshosuneli, czosnek i majeranek. Coś z tym wykombinuje :)
OdpowiedzUsuńPierwszy raz słyszę o takiej nazwie kozieradki choc używam jej od lat ale tak coś z tego wykombinujesz a potem pochwal się co wyszło.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.