Danie pyszne, pożywne i bardzo smakowite.
Będzie idealnym śniadaniem ale i fajnym obiadem, wybór należy do każdego indywidualnie.
Szakszuka znaczy bałagan więc zróbmy bałagan na patelni.
Ja polecam gorąco.
Dyniowa szakszuka z oliwkami czarnymi.
Składniki:
- 4 jaja
- 700 g pomidorów lima lub innych - mogą być z puszki
- 1 cebula
- 1 i 1/2 szklanka obranej dyni pokrojonej w kostkę - miałam hokkaido
- garść oliwek czarnych
- sól morska
- pieprz czarny
- 1 /2 łyżeczki papryki wędzonej
- 1/2 łyżeczki papryki ostrej
- 2 ząbki czosnku
- natka pietruszki - 2 - 3 łyżki
- olej rzepakowy do smażenia
- szczypta cukru trzcinowego
Przygotowanie szakszuki:
- Najpierw pokroiłam wraz ze skórką dynię.
- Cebulę obrałam i posiekałam.
- Posiekałam natkę pietruszki wcześniej umytą i osuszoną.
- Pomidory umyłam i pokroiłam w kostkę.
- Na oleju smażyłam cebulkę a potem dodałam dynię i pomidory i gotowałam ok. 10 minut.
- Dynia jest wtedy jeszcze jędrna a pomidory rozpadną się i zagęszczą.
- Teraz dodałam paprykę wędzoną i ostrą, sól, pieprz, szczyptę cukru, wcisnęłam czosnek, wymieszałam.
- Dodałam oliwki i podgrzałam danie.
- Teraz na patelni wyrównałam wierzch, zrobiłam cztery dołki i wbiłam w nie jaja, posoliłam, gotowałam pod przykryciem aż jaja się ścięły, posypałam natką pietruszki.
- Na stół danie wjeżdża gorące, bo takie smakuje wybornie.
Smacznego.
Przepis a archiwum.
"Podróże małe i duże"
Zapomniany dworek z początków XX wieku w Porszewicach |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.