Boczek jest dobrze wypieczony i ma aromatyczną, chrupiącą skórkę, zachwyci biesiadników smakiem i aromatem.
Boczek pieczony z goździkami.
Składniki:
- 1100 - 1200 g surowego boczku ze skórą
- sól morska
- pieprz czarny
- papryka słodka
- granulowany czosnek
- 10 - 12 goździków
Przygotowanie boczku:
- Boczek umyłam, osuszyłam.
- Skórę ponacinałam głęboko po skosie w obie strony.
- Natarłam mięso solą, pieprzem, papryką i czosnkiem.
- W nacięcia powtykałam goździki.
- Plaster mięsa ułożyłam w naczyniu do pieczenia, przykryłam folią aluminiową.
- Piekłam boczek w piekarniku nagrzanym do 170 C z opcją grzania góra/dół przez 60 minut, zdjęłam folię, podniosłam temperaturę do 200 C i piekłam jeszcze przez 60 minut aż skórka stała się chrupiąca i rumiana.
- Wyjęłam z piekarnika, wystudziłam i wstawiłam do lodówki na całą noc.
- Rano idealnie się kroi.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Park przy dworku Marii Konopnickiej w Bronowie |
4 komentarze
Dorotko, ten boczek wygląda bardzo apetycznie.
OdpowiedzUsuńBardzo rzadko robię chociaż ja bardzo lubię ale Eryk nie przepada.
Pozdrawiam:)
Ja też nie często taki piekę ale tym razem za mną łaził i wyłaził. Teraz zajadam pyszny boczek. Pozdrawiam Łucjo.
UsuńBoczek wygląda smakowicie. Dobry pomysł, tylko czy dostane taki ze skórą.
OdpowiedzUsuńW dobrych sklepach mięsnych powinien być, ja poprosiłam panią aby właściciel mi taki ukroił i dało radę. Jest pyszny.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.