Carbonara dzieli kucharzy.
Prawa autorskie roszczą sobie zarówno Włosi i Amerykanie.
A w Polsce powstaje wiele wariacji na temat, które wśród składników mają co raz to ciekawsze dodatki, które raczej niewiele z Carbonarą mają wspólnego.
Tak pisze Trawka Cytrynowa a ja powiem tylko tyle że warto zakupić składniki najwyższej jakości i zrobić samemu żeby się przekonać jaka ona jest pyszna.
Spróbujcie takiej klasycznej wersji a potem zróbcie wariacje na temat Carbonary dodając własne składniki.
Przepis na klasyczną wersje Spaghetti Carbonara.
Składniki: 2 porcje
- 400 g makaronu spaghetti
- czarny pieprz świeżo mielony
- sól niebieska perska
- 150 g wędzonego boczku
- 2 łyżki oliwy
- 2 żółtka
- 2 łyżki śmietanki kremówki
- parmezan stary na tarce - ma być go tyle objętościowo ile zajmują żółtka
Przygotowanie klasycznej wersji Spaghetti Carbonara:
- Boczek pokroiłam w paski, wysmażyłam go na chrupiące paseczki na suchej patelni.
- Żółtka włożyłam do miseczki i starłam do nich parmezan w takiej ilości aby objętościowo zajmował tyle samo miejsca co żółtka.
- Dodałam do miski sól, pieprz świeżo mielony i oliwę i śmietankę, wymieszałam.
- I teraz tak: ugotowałam makaron al'dente, odcedziłam go zostawiając 1/2 szklanki wody, jakby makaron był za suchy.
- Przełożyłam makaron z powrotem do gorącego garnka, dodałam wymieszane z dodatkami żółtka i mieszałam aby żółtka się lekko ścięły - ok. 30 sekund.
- Jeśli jest za gęsty dodać wody, mój nie potrzebował.
- Na talerzu posypałam wysmażonym boczkiem.
- Przy talerzu podałam sól i pieprz, oliwę i starty parmezan do ewentualnego dosmaczenia indywidualne.
- Powiem tylko tyle, jest przepysznie.
Smacznego.
Przepis kuchni włoskiej.
"Podróże małe i duże"
Zamek w Mirowie zimą |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.