Dziś przedstawiam sernik idealny na świąteczny stół.
Nie jest ciężki i zdecydowanie idealny na popołudniową kawę i deser z bliskimi, polecam.
Dyniowy sernik z pestkami dyni.
Składniki: forma 22 cm
- 500 g sera z wiaderka
- 1 szklanka pure z dyni
- 5 jajek
- 3 łyżki gęstej śmietany 18 %
- 3/4 szklanki cukru lub ksylitolu
- 1 budyń waniliowy
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/3 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
Dodatkowo:
- biszkopty na dno formy
- ok. 1/2 szklanki pestek dyni
- ulubiona polewa czekoladowa
Przygotowanie sernika:
- Dynię obrałam z pestek - miałam hokkaido - więc pokroiłam ze skórką aby kolor był jeszcze mocniejszy, włożyłam do garnka, wlałam łyżkę wody i rozgotowałam, zmiksowałam na pure, wystudziłam.
- Ser zmiksowałam z jajami, ksylitolem i przyprawami na gładką masę.
- Potem dodałam pure z dyni i śmietanę a na koniec dodałam proszek budyniowy i zmiksowałam.
- Na dno tortownicy wyłożyłam papier do pieczenia i ułożyłam na nim biszkopty.
- Na biszkopty wylałam masę serowo - dyniową.
- Piekłam sernik w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 70 minut.
- Po upieczeniu pozostawiłam sernik w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiami do całkowitego wystygnięcia.
- Pestki dyni uprażyłam na suchej patelni, wystudziłam.
- Na zimny sernik wylałam polewę czekoladową i udekorowałam pestkami dyni.
- Najlepiej smakuje schłodzony w lodówce.
Smacznego.
"Podróże małe i duże"
Pałac Biskupów Krakowskich w Kielcach |
1 komentarze
Bardzo fajny przepis:))ja do tej pory dyni prawie nie używałam:)))Pozdrawiam serdecznie:)))
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.