W końcu po długim szukaniu, za namową Diany znalazłam je w Kauflandzie jako Petit Beurre Blacky wyprodukowane przez Cukry Nyskie.
Herbatniki mają dość neutralny smak i idealnie nadają się do eksperymentowania w kuchni z różnymi masami, nawet słonymi.
Ja zrobiłam trochę po swojemu i tą wersję przedstawiam.
Taką piankę warto zrobić na świąteczny stół bo jest lekka i nie zapcha nam dodatkowo brzucha po obiedzie świątecznym, polecam gorąco.
Pianka na zimno z czereśniami i wiśniami.
Składniki: forma o wymiarach takich aby herbatniki weszły do niej bez łamania - u mnie 14 x 30 cm
- 150 g serka mascarpone lub śmietankowego do smarowania
- 200 ml śmietanki 30 - 36%
- 2 - 3 łyżki cukru pudru lub ksylitolu
- 10 herbatników Blacky połamanych
- 1 galaretka krystaliczna na 500 ml wody - miałam cytrynową
- garść suszonych wiśni
- garść suszonych czereśni
- około 30 sztuk herbatników Blacky
Przygotowanie pianki:
- Galaretkę rozpuściłam we wrzącej wodzie i pozostawiłam do ostygnięcia a potem wstawiłam do lodówki ale nie pozwoliłam jej zastygnąć, ma być płynna, na granicy zastygania.
- Śmietankę ubiłam na sztywno z ksylitolem i połączyłam ją stopniowo z serkiem śmietankowym.
- Nie przerywając ucierania wlałam cienkim strumieniem zimną galaretkę.
- Na koniec dodałam pokruszone herbatniki, wiśnie i czereśnie suszone, wymieszałam.
- Na dnie formy ułożyłam folię spożywczą a na niej warstwę herbatników.
- Na herbatniki wylałam część masy, wyrównałam wierzch i wstawiłam na 15 minut do lodówki.
- Potem wylałam resztę masy, wyrównałam i ułożyłam herbatniki w tym samym kierunku jak na dole.
- Wstawiłam ciasto na noc do lodówki.
- Potem wyjęłam razem z folia i pokroiłam na prostokąty.
Smacznego.
"Podróże małe i duże"
Domy w Parzęczewie woj. łódzkie |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.