Warto trochę pomieszać w garnku aby potem cieszyć się pysznym daniem.
Przemek stwierdził że smakuje jak kapusta z grochem czyli danie idealne na wigilię, polecam.
Czerwona soczewica i bakłażan w pysznej paście.
Składniki:
- 200 g czerwonej soczewicy
- 3 małe bakłażany
- 1 duży ząbek czosnku
- kilka łyżek oleju do smażenia
- 2 - 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 płaska łyżeczka curry
- sól morska
- pieprz czarny
Przygotowanie pasty:
- Soczewicę zalałam wodą, tak na 2 palce nad jej powierzchnię i gotowałam do miękkości - może się rozgotować, tak około 10 minut, potem ją odcedziłam.
- Bakłażany umyłam i osuszyłam i pokroiłam w kostkę, wraz ze skórką.
- Na patelnię wlałam olej i podsmażyłam na nim bakłażana lekko go soląc - jakieś 7 - 8 minut.
- Do bakłażana dodałam soczewicę, posiekany czosnek i posiekaną natkę, wymieszałam.
- Doprawiłam jeszcze solą i pieprzem do smaku, wsypałam curry, wymieszałam.
- Pyszna na ciepło, pyszna na zimno.
Smacznego.
"Podróże małe i duże"
Pałac/Zamek Krzyżtopór w Ujeździe |
2 komentarze
Uwielbiam bakłażany, ale z soczewicą byłabym ostrożna. Gratuluje pomysłu na połączenie tego.
OdpowiedzUsuńDlaczego ostrożna? przyprawy sprawiają że nie jest niebezpieczna, zapewniam i polecam Ewo, ta pasta jest obłędna.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.