Potem zdrowa pajda chleba wyląduje i na Twoim talerzu, wybór należy do Ciebie.
Do wypieku jednak potrzebny będzie zakwas żytni, jak go zrobić znajdziecie pod linkiem, potem to już prostota.
Zaczynamy wypiekanie? Może taki bochen wypieczecie na święta? Zakwas akurat dojrzeje.
Chleb z pestkami dyni na mące orkiszowej.
Składniki: 2 foremki 26 x 12
Zaczyn:
- 100 g zakwasu żytniego
- 100 g wody
- 100 g mąki pszennej graham
Chleb właściwy:
- cały zaczyn jw.
- 800 g wody filtrowanej
- 20 g soli
- 1 szklanka pestek dyni + do posypania
- 900 g mąki pełnoziarnistej z orkiszu T 1850
Przygotowanie zaczynu:
- Do miski włożyłam zakwas, dodałam wodę, wymieszałam.
- Potem dodałam mąkę i jeszcze raz wymieszałam.
- Zostawiłam na blacie kuchennym przykryte folią spożywczą na 12 - 14 godzin.
- Cały zaczyn przełożyłam do większej miski, dodałam wodę i sól i wymieszałam.
- Potem dodałam dynię i mąkę i wymieszałam do połączenia składników.
- Ciasto przełożyłam do wysmarowanych masłem i wysypanych mąką foremek.
- Posypałam wierzch pestkami dyni.
- Foremki włożyłam do reklamówek i pozostawiłam na noc na blacie kuchennym - 12 - 14 godzin do wyrośnięcia.
- Chlebki wyrosną do wysokości foremek.
- Piekłam chleby w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 45 - 50 minut.
- Upieczone chleby spryskałam wodą i studziłam na kratce.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Zamek Królewski w Inowłodzu |
4 komentarze
Skopiowałam przepis na chleb. Piekę z mieszanych mąk: orkiszowej, grahamki, owsianej.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Super Łucjo, niech smakuje. Pozdrawiam.
UsuńSpróbuję zrobić, zobaczymy, czy potrafię, zakwas da mi koleżanka z pracy.
OdpowiedzUsuńSerdecznie pozdrawiam
Nie ma w tym nic trudnego, tylko zakwas musi pracować jak należy. Potem to już pestka, uda się na pewno.Napisz jak wyszedł.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.