To dla wielbicieli muli oczywiście, raj na ziemi, podniebienie się cieszy a dusza raduje.
Uwielbiamy takie wariacje na temat muli.
Polecam gorąco do wypróbowania.
Zupa warzywna z mulami.
Składniki:
- 1000 g umytych i oczyszczonych muli
- pęczek ziół - u mnie: majeranek, estragon, cząber, oregano
- 1 biała papryka
- 1 czerwona spiczasta papryka
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 duży pomidor
- 1/2 średniej cukinii
- 1 papryczka chili
- 250 ml bulionu warzywnego
- grzanki do podania
- olej do smażenia
- sól morska
Przygotowanie muli z warzywami:
- Wszystkie warzywa umyłam, osuszyłam, obrałam.
- Cebulę i czosnek drobno pokroiłam w kostkę.
- Papryki i cukinie ze skórką pokroiłam w większą kostkę.
- Umyłam i posiekałam zioła.
- Pomidora pokroiłam w małą kostkę a chili posiekałam - ja bez pestek ale jak lubicie ostrzejsze danie to posiekajcie z pestkami.
- Wyszorowałam mule, oskrobałam resztki glonów.
- W dużym garnku podgrzałam olej i podsmażyłam na nim cebulę i czosnek - 2 minuty.
- Potem dodałam papryki, cukinię, pomidora i smażyłam jeszcze 5 minut.
- Do garnka wlałam bulion i włożyłam mule, nakryłam garnek pokrywką i gotowałam jakieś 5 minut, nie odkrywając garnka, tylko nim potrząsając.
- W tym czasie mule powinny się otworzyć, jeśli któraś z muli się nie otworzy wyrzućcie ją, bo może być nieświeża.
- Do garnka wsypałam teraz posiekane zioła, wymieszałam, posoliłam.
- Wyłożyłam danie do miski i podałam z grzankami.
Smacznego.
Przepis kuchni śródziemnomorskiej autorski.
"Podróże małe i duże"
Bzura - Nakielnica |
2 komentarze
Wygląda przepysznie:))chętnie podobne przygotuję:))Pozdrawiam serdecznie:)))
OdpowiedzUsuńCieszę się że lubisz takie dania, pozdrawiam Reniu.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.