Kupiłam makaron z soczewicy czerwonej i pomysł na danie w kilka minut wykiełkował, polecam do wypróbowania.
Do dania potrzeba świeżych ziół, suszone maja inny aromat.
Czerwony makaron z soczewicy z kurczakiem i warzywami.
Składniki:
- 1 pojedynczy filet z kurczaka
- 1 łyżka przyprawy do gyrosa
- 2 duże pomidory
- 1/2 średniej cukinii
- olej do smażenia
- 2 - 3 łyżki sosu sojowego
- 250 g makaronu z soczewicy czerwonej
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 2 łyżki listków oregano
- 2 łyżki listków majeranu
Przygotowanie makaronu:
- Filet z kurczaka pokroiłam w skośne plastry, wymieszałam z przyprawą do gyrosa, pozostawiłam na 15 minut.
- Potem podsmażyłam kurczaka na oleju na złoty kolor ze wszystkich stron.
- Pomidory i cukinię umyłam i pokroiłam w kostkę razem ze skórką.
- Podsmażonego kurczaka zdjęłam z patelni i włożyłam cukinię i pomidory, smażyłam 5 minut.
- Z powrotem włożyłam na patelnię kurczaka, wlałam sos sojowy i pod przykryciem gotowałam 5 minut.
- Dodałam posiekane zioła.
- Makaron ugotowałam al'dente i wymieszałam z warzywami.
- Podałam od razu.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Zakon Cystersów w Sulejowie |
2 komentarze
Słyszałam kiedyś o takim makaronie z soczewicy, w ostatnim czasie stają się coraz bardziej popularne ale nigdy nie miałam okazji go wypróbować. Ciekawy przepis. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńJak tylko uda Ci się zakupić wypróbuj, jest pyszny.Pozdrawiam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.