Danie szybkie, pyszne, aromatyczne i syte, idealne na grudniowy obiad.
Nasyci brzuchy, doda energii i ucieszy podniebienie.
Polecam gorąco tym bardziej że pracy przy nim mało a efekt smakowity.
Lubicie meksykańskie smaki?
Meksykański kurczak ze strączkami.
Składniki: 4 porcje
- 300 g ugotowanej fasoli czerwonej
- 220 g kukurydzy
- 230 g surowego ryżu
- 480 ml passaty pomidorowej z czosnkiem i ziołami
- 2 łyżki suszonego oregano
- 1 łyżka pieprzu cayenne
- pieprz czarny
- sól morska
- 250 ml bulionu warzywnego
- 6 udek kurczaka bez skóry i kości
- 90 g sera żółtego
Przygotowanie kurczaka po meksykańsku:
- Do naczynia do zapiekania wsypałam fasolę, kukurydzę, ryż i wlałam sos jak na zdjęciu.
- Potem wymieszałam całość, dodałam sól, pieprz, cayenne, oregano, wlałam bulion, wymieszałam.
- Na wierzchu ułożyłam kawałki kurczaka lekko je wciskając w masę.
- Nakryłam naczynie pokrywką, wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 175 C z opcją grzania góra/dół i piekłam przez 90 minut.
- Potem zdjęłam pokrywkę, posypałam wierzch startym żółtym serem i zapiekałam w 180 C przez 5 minut aż ser się roztopił i zrobił złocisty.
- Po upieczeniu odczekałam 10 minut i przełożyłam na talerze.
Smacznego.
Przepis kuchni meksykańskiej.
"Podróże małe i duże"
Na zamku/dworze w Pabianicach |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.