Nie pytajcie mnie dlaczego nazywa się saski bo nie wiem, nigdzie nie znalazłam na ten temat informacji.
To niespotykane teraz, ale przepisy z tej książki nie są publikowane w necie, nie mogłam znaleźć żadnego, a wypróbowałam już kilka.
Powiem tylko tyle, że zupa jest pyszna, zdrowa kasza jaglana nadaje jej jedynego i niepowtarzalnego smaku i aromatu.
Spróbujcie koniecznie.
Saski krupnik.
Składniki:
- 1500 ml wywaru mięsnego - u mnie z wieprzowiny z kawałkami mięsa
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej
- 3 - 4 średnie ziemniaki
- 100 g chudej szynki
- 2 żółtka
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 1/2 pęczka koperku
- sól morska do smaku
Przygotowanie zupy:
- Kaszę wsypałam na sito i przelałam wrzącą wodą, przepłukałam pod bieżącą.
- Ziemniaki obrałam i pokroiłam w kostkę.
- Szynkę pokroiłam w paseczki.
- Posiekałam natkę pietruszki i koperek.
- Do garnka wlałam bulion z kawałkami mięsa, wsypałam kaszę i gotowałam 10 minut.
- Dodałam teraz ziemniaki i szynkę i gotowałam kolejne 10 minut.
- Doprawiłam do smaku solą.
- Żółtka roztrzepałam.
- Garnek zdjęłam z ognia, wlałam żółtka i wymieszałam, dodałam zioła, wymieszałam i podałam na ogrzanych talerzach.
Smacznego.
Przepis z książki "Zupy świata" Danuty i Henryka Dębskich.
"Podróże małe i duże"
Szczygieł |
2 komentarze
Uwielbiam krupniki.
OdpowiedzUsuńI im więcej warzyw i kaszy, tym lepiej.
:)
Ten jest treściwy i pyszny, polecam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.