One są znakomite, delikatne i szybko znikają.
Szybkie w wykonaniu, tylko szpinak trzeba przygotować wcześniej aby wystygł, można też użyć mrożonego i wtedy tylko należy go rozmrozić i odcisnąć nadmiar wody.
Polecam gorąco wszystkim.
Szpinakowe kluski z ricottą.
Składniki: 4 porcje
- 450 g świeżego szpinaku
- 250 g sera ricotta
- 1 jajo
- 2 łyżeczki nasion kopru włoskiego
- 50 g sera pecorino lub parmezanu + wiórki do posypania
- 25 g mąki pszennej T 650 + 1 łyżeczka tymianku
- 75 g masła
- 2 ząbki czosnku
- sól morska
- pieprz czarny
Przygotowanie kulek ze szpinaku:
- Zagotowałam wodę z solą - dużo wody.
- Umyłam same listki szpinaku i wrzuciłam do gotującej wody, gotowałam 4 - 5 minut aż liście zwiędły.
- Odcedziłam je na sicie i jak przestygły odcisnęłam nadmiar wody.
- Potem zimny szpinak posiekałam drobno.
- Ser ricotta zmiksowałam na kremową masę i połączyłam z jajem i rozgniecionymi w moździerzu nasionami kopru.
- Na sam koniec dodałam sól i pierz do smaku - solidnie oraz starty ser parmezan.
- Mąkę wymieszałam z tymiankiem i umieściłam na płaskim talerzu.
- Nabierałam łyżkę masy, formowałam kluskę, obtaczałam ją w mące tymiankowej i tak do końca masy.
- Potem gotowałam kluski w osolonej wodzie od momentu wypłynięcia 3 - 4 minuty.
- Rozgrzałam masło na patelni, wcisnęłam na gorące czosnek i smażyłam 30 sekund.
- Masłem czosnkowym polałam kluski, posypałam wiórkami parmezanu.
Smacznego.
Przepis kuchni włoskiej.
"Podróże małe i duże"
Opactwo Cystersów w Sulejowie |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.