Polecam zatem na święta ciasto pachnące wanilią, imbirem i pomarańczą, zapachami świąt.
Użyłam dyni Hokkaido ale tutaj pełna dowolność, jaką macie, taką użyjecie.
Zapraszam do pieczenia.
Świąteczne, dyniowe ciasto z przyprawami.
Składniki: tortownica 18 cm
- 250 g pure z pieczonej dyni
- 225 g mąki pszennej T 650
- 200 g masła
- 100 g drobnego cukru trzcinowego lub ksylitolu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 3 jaja
- 2 laski wanilii
- skórka starta z pomarańczy
- 1 łyżka startego świeżego imbiru
- 4 łyżki masy dyniowej
- 2 łyżki dżemu z pomarańczy
Przygotowanie ciasta:
- W garnku stopiłam masło, zestawiłam z ognia i dodałam cukier, ziarenka z lasek wanilii i dokładnie wymieszałam.
- Potem dodałam skórkę otartą z pomarańczy, mus z dyni, starty imbir i dokładnie wymieszałam.
- Odłożyłam 4 łyżki z tej masy na polewę.
- Do pozostałej masy dodałam jaja i ponownie dokładnie wymieszałam.
- Na koniec wsypałam mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą.
- Dno tortownicy wyłożyłam papierem do pieczenia i przelałam do niej ciasto, wyrównałam wierzch.
- Piekłam ciasto w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcja grzania góra/dół przez 40 - 45 minut lub do suchego patyczka.
- Składniki polewy wymieszałam i jak ciasto lekko przestygło posmarowałam polewą ciasto.
Smacznego.
"Podróże małe i duże"
Zabytkowy platan w Kurozwękach |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.