Jak zrobić zakwas pszenny znajdziecie pod linkiem podświetlonym na pomarańczowo, zapraszam.
Chleb nie potrzebuje uwagi, tylko czasu a ziarenka złotego lnu pysznie chrupią pod zębem, dostarczając nam zdrowego błonnika, zachęcam do pieczenia.
Chleb na zakwasie pszennym ze złotym lnem.
Składniki: 2 bochenki - foremki 26 x 16 cm
Zaczyn:
- 120 g zakwasu pszennego
- 110 g wody filtrowanej lub mineralnej niegazowanej
- 110 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej eko
Chleb właściwy:
- 1000 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej eko
- 20 g soli
- cały zaczyn jw.
- 1/2 szklanki nasion złotego lnu + do posypania
- 850 ml wody
- 1/2 łyżeczki drożdży suszonych
Przygotowanie zaczynu:
- Do miski włożyłam zakwas, dodałam wodę i mąkę i wymieszałam dokładnie.
- Miskę nakryłam folią spożywczą i odstawiłam na blacie na 12 godzin.
Przygotowanie chleba:
- Po tym czasie do zaczynu dodałam wodę, sól i dokładnie wymieszałam.
- Teraz dodałam mąkę i złoty len, wymieszałam ponownie.
- Foremki wysmarowałam masłem i wysypałam mąką, przełożyłam do nich ciasto chlebowe, posypałam wierzch ziarenkami lnu.
- Foremki - każdą oddzielnie umieściłam w reklamówkach i zostawiłam do wyrastania na 2 - 6 godzin.
- Chlebki wyrosną do wysokości foremek.
- Piekłam chleb w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 C z opcja grzania góra/dół przez 45 - 50 minut.
- Upieczone chleby studziłam na kratce.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Zabytkowy Młyn w Ujeździe koło Tomaszowa Mazowieckiego |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.