Polecam także i Tobie taką fasolówkę, będzie znakomitym obiadem w listopadowy pochmurny dzień.
Dodałam tutaj świeżą fasolę ale fasola mrożona będzie jak najbardziej na miejscu.
Fasolówka z ryżem.
Składniki:
- 4 duże ziemniaki
- 190 g zielonej fasolki szparagowej
- 1 mały por
- 1 cebula
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- kawałek korzenia selera
- 2 gałązki naci selera
- 4 łyżki ryżu basmati
- 1500 ml bulionu warzywnego
- 1 łyżka oleju
- 3 duże pomidory
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
Przygotowanie zupy:
- Umyłam i obrałam wszystkie warzywa.
- Pora, białą i jasnozieloną część pokroiłam w plasterki.
- Marchewkę, ziemniaki, pietruszkę, cebulę i selera - korzeń i natkę - pokroiłam w kostkę.
- Pomidory również pokroiłam w kostkę wraz ze skórką.
- Obrałam fasolkę i pokroiłam na kawałki.
- W dużym garnku podgrzałam olej i podsmażyłam na nim marchew, pora, pietruszkę, selera, ziemniaki.
- Zalałam całość bulionem, dodałam fasolkę i pomidory, ziele angielskie i liść laurowy i gotowałam na małym ogniu 20 minut.
- Wsypałam ryż i gotowałam kolejne 10 minut, doprawiłam do smaku solą i pieprzem.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Kąty Rybackie |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.