Smaki się przenikają i równoważą tworząc pyszne i aromatyczne danie.
Polecam gorąco do wypróbowania.
Ziemniaki z oliwkami i anchois po włosku.
Składniki: 4 porcje
- 450 g małych ziemniaków
- 75 g mieszanych, różnych oliwek
- 8 osączonych filetów anchois
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 bulwy kopru włoskiego
- 2 gałązki świeżego rozmarynu
Przygotowanie dania:
- Obrałam ziemniaki ze skórki.
- W garnku zagotowałam wodę z solą i na wrzącą wrzuciłam ziemniaki, gotowałam 8 minut, odcedziłam, ostudziłam i pokroiłam na cząstki.
- Z oliwek usunęłam pestki i przekroiłam na połówki.
- Filety anchois pokroiłam na kawałki a koper włoski pokroiłam w paski, posiekałam rozmaryn.
- Na patelni rozgrzałam oliwę i podsmażyłam na niej najpierw koper - jakieś 3 minuty, potem dodałam ziemniaki i rozmaryn.
- Smażyłam mieszając aż ziemniaki nabrały złotego koloru.
- Dodałam teraz oliwki i anchois i jeszcze chwilę podgrzewałam.
- Przełożyłam na talerz i od razu podałam.
Smacznego.
Przepis kuchni włoskiej.
"Podróże małe i duże"
Muzeum miasta Pabianic |
2 komentarze
Wygląda wspaniale:))jakby jeszcze usiąść przy tym pięknym stole.....Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńRenia, faktycznie przy tym stole jadłoby się piękniej.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.