Efekt wyszedł piorunujący bo gar pysznej zalewajki zniknął dość szybko.
Polecam gorąco ten mój innowacyjny pomysł z zalewajką, do wypróbowania.
Zalewajka z łososiem.
Składniki:
Zakwas na zupę:
- 1 łyżka zakwasu pszennego
- 500 g wody filtrowanej
- 50 g mąki żytniej T 720
- liść laurowy
- ziele angielskie - 3 ziarenka
- pieprz w ziarnkach - 4 ziarenka
- 1 ząbek czosnku
Składniki na zupę:
- 1000 g ziemniaków
- 2 marchewki
- 3 liście laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 2 ząbki czosnku
- 200 g boczku wędzonego
- sól morska
- pieprz czarny
- 1 szklanka zakwasu pszennego jw.
- 125 ml śmietany kwaśnej 30 %
- 1 mała laska kiełbasy z łososia
- 1 łyżka oleju do smażenia
- 1 łyżka masła do smażenia
- 1000 ml bulionu warzywnego
Przygotowanie zakwasu:
- Do wyparzonego słoja włożyłam zakwas, wlałam wodę, wymieszałam.
- Teraz dodałam mąkę, ziele, liść laurowy, pieprz, wymieszałam aby nie było grudek.
- Słój nakryłam gazą i pozostawiłam na blacie kuchennym na 4 - 5 dni, codziennie mieszając.
Przygotowanie zalewajki:
- Ziemniaki i marchew obrałam, umyłam i pokroiłam: ziemniaki w kostkę a marchewkę w talarki.
- Boczek pokroiłam w paseczki a kiełbasę z łososia w kostkę.
- W garnku rozpuściłam masło i olej, podsmażyłam na nim boczek, potem dodałam ziemniaki i marchew, smażyłam 5 minut.
- Do garnka wlałam bulion, dodałam ziele, liść laurowy i gotowałam do miękkości warzyw, jakieś 15 minut.
- Potem wlałam zakwas, zagotowałam wlałam śmietanę, ponownie zagotowałam i na koniec dodałam pokrojoną kiełbasę z łososia.
- Doprawiłam do smaku solą i pieprzem i wcisnęłam czosnek.
Smacznego.
Przepis kuchni regionalnej.
"Podróże małe i duże"
Słoneczko - słonecznik |
2 komentarze
Zalewajka to akurat nie mój region kulinarny (pochodzę z mazowieckiego, a mieszkam w pomorskim). Nigdy nie próbowałam. Ale łososia kocham we wszystkim i wszędzie :)
OdpowiedzUsuńI zalewajka by Ci zasmakowała, zapewniam, powiem więcej, dużo straciłaś nie próbując zalewajki. Polecam jednak, może się skusisz.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.