Tak przyrządzone mięso jest soczyste, aromatyczne i idealne do chleba, jak i jako danie obiadowe.
Poza leżakowaniem w lodówce przez całą noc, trzeba go jeszcze piec przez 1,5 godziny ale warto bo jest naprawdę przepyszny.
Schab wypiekany w mleku.
Składniki:
- 1000 g schabu bez kości
- 2 łyżki majeranku
- sól morska
- pieprz świeżo mielony
- 2 łyżki słodkiej papryki
- 4 duże ząbki czosnku
- 2 - 3 łyżki oleju
- 1000 ml mleka
Przygotowanie mięsa:
- Do miseczki przecisnęłam czosnek, dodałam paprykę, sól, pieprz, olej, majeranek, wymieszałam.
- Mięso umyłam, osuszyłam i natarłam mieszanką przypraw.
- Zawinęłam mięso w folię spożywczą i wstawiłam do lodówki na całą noc.
- Rano wyjęłam mięso z lodówki, włożyłam do naczynia do zapiekania,
- zalałam mlekiem.
- Naczynie z mięsem bez przykrycia włożyłam do piekarnika nagrzanego do 200 C z opcja grzania góra/dół na 1,5 godziny.
- Co 30 minut polewałam mięso mlekiem.
- Po upieczeniu zostawiłam schab w wyłączonym piekarniku przez 30 minut, potem pokroiłam do obiadu.
Smacznego.
Przepis z archiwum.
"Podróże małe i duże"
Kąty Rybackie |
2 komentarze
Ja mam wieczny problem z wysychającym schabem podczas pieczenia! Mimo żonglerki przepisami, każdy zawsze wychodzi za suchy. Muszę wypróbować Twój sposób, może w końcu trafię na patent idealny ;)
OdpowiedzUsuńWydaje mi się że tak, będzie Ci smakował, jeśli nie przepieczesz. Pozdrawiam Asiu.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.