Miętus czyli wędzona pyszna ryba, beluga to czarna soczewica a jajo wszyscy znają, tak oto powstała przepyszna sałatka podana w białej papryce.
Zachęcam do skosztowania i pobrania przepisu.
Sałatka z wędzonego miętusa i czarnej soczewicy.
Składniki:
- 5 jaj ugotowanych na twardo + 1 do dekoracji
- 1/2 szklanki suchej czarnej soczewicy beluga
- 3/4 szklanki wody
- 250 g wędzonego miętusa
- 2 dymki
- 2 papryki długie białe
- 1 łyżka musztardy
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka octu czosnkowego
- sól morska
- pieprz czarny
Przygotowanie sałatki:
- Ugotowane na twardo jaja obrałam i pokroiłam w kostkę, szóste jajo pokroiłam w cząstki.
- Rybę obrałam ze skóry i ości, rozdrobniłam na kawałki, posiekałam dymkę wraz ze szczypiorem.
- Soczewicę zalałam woda i ugotowałam al'dente tak około 20 minut, posoliłam na koniec, wystudziłam, dodałam do sałatki, wymieszałam.
- Z musztardy, oliwy, octu, soli i pieprzu zrobiłam kremowy sos.
- Papryki przekroiłam wzdłuż i do każdej połówki włożyłam porcję sałatki.
- Udekorowałam cząstkami jaja i polałam obficie polałam sosem.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Zamek w Radzyniu Chełmińskim |
2 komentarze
Niesamowicie efektownie prezentuje się czarna soczewica - najpierw się zawahałam, czy to nie pestki arbuza i myślę "arbuz w listopadzie???!" :D Świetne połączenie Dorotko: danie sycące, ale nie za ciężkie dla żołądka.
OdpowiedzUsuńMasz rację to pyszne danie i warto zajadać. Belugę odkryłam niedawno a bardzo mi smakuje.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.