Smakują obłędnie, są chrupiące i pachnące, polecam.
Jak tylko uda się Wam jeszcze znaleźć kanie - czubajki kanie to smażcie i zajadajcie.
Kanie w cieście - kąski z kani na głębokim tłuszczu.
Składniki:
- kawałki kapeluszy grzybów - czubajki kani
- olej do głębokiego smażenia
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody
- 1 szklanka mąki orkiszowej jasnej
- 1 szklanka mąki kukurydzianej
- 1 łyżka ulubionych ziół - u mnie majeranek
- szczypta soli
- pieprz czarny
- 2 jaja
Przygotowanie racuszków:
- Najpierw zrobiłam ciasto.
- Do miski wbiłam jaja, wlałam wodę i mleko, wymieszałam.
- Dodałam mąki, sól, majeranek i wymieszałam na gęste ciasto, odstawiłam aby ciasto "odpoczęło".
- Kapelusze połamałam na mniejsze kawałki, maczałam w cieście i wrzucałam na głęboki, rozgrzany olej.
- Smażyłam aż racuszki się zrumieniły ze wszystkich stron, zajadałam same.
- Można podać jako dodatek do mięs czy warzyw.
Smacznego.
Pomysł własny.
"Podróże małe i duże"
Październikowy las |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.