Jeśli ktoś nie wie, to napiszę że jabłecznikiem nazywamy ciasto tylko z jabłek, szarlotką zaś, z obojętnie jakich owoców, mogą być jabłka.
Moja szarlotka jest szybka i prosta w wykonaniu, polecam gorąco.
Zapomniałam dodać że jest pyszna i aromatyczna.
Szarlotka - szybko i prosto.
Składniki: forma 24 x 24 cm
- 2 szklanki mąki pszennej T 650 - 300 g
- 5 łyżek cukru trzcinowego
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 250 g masła
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajo
- ok. 1500 g jabłek - miałam Szarą Renetę
- 1 łyżeczka cynamonu
- cukier puder do posypania
Przygotowanie szarlotki:
- Z mąki, 3 łyżek cukru, masła pokrojonego w kawałki, jaja, cukru waniliowego, proszku do pieczenia zagniotłam ciasto - ja rękoma, szybko, ale można je zagnieść przy użyciu robota z mieszadłem hakowym.
- Z ciasta uformowałam kulę i włożyłam ją do lodówki.
- Jabłka obrałam ze skórki, wydrążyłam gniazda nasienne i pokroiłam w kostkę, włożyłam do garnka, zasypałam 2 łyżkami cukru i pod przykryciem rozprażyłam je na mus, może być z niewielkimi kawałkami.
- Dodałam do jabłek cynamon i pozostawiłam do wystygnięcia.
- Formę wyłożyłam papierem do pieczenia.
- Ciasto podzieliłam na dwie części, jedną rozwałkowałam i ułożyłam na dnie formy, wyłożyłam na cieście jabłka.
- Drugą część rozwałkowałam i ułożyłam na górze, na jabłkach.
- Piekłam ciasto w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 50 - 60 minut aż góra ciasta ładnie się zrumieniła.
- Wystudzone ciasto posypałam cukrem pudrem.
Smacznego.
"Podróże małe i duże"
Październikowa jesień |
4 komentarze
Uwielbiam szarlotkę o tej porze roku:))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńTo jedno z pyszniejszych ciast i prosty przepis, polecam do upieczenia Reniu.
Usuńszarlotki zawsze są pyszne :)
OdpowiedzUsuńZgadzam się w 100 %, pozdrawiam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.