niedziela, 18 listopada 2018

Prosta i szybka szarlotka

Czas jesieni to czas szarlotek, jabłeczników.
Jeśli ktoś nie wie, to napiszę że jabłecznikiem nazywamy ciasto tylko z jabłek, szarlotką zaś, z obojętnie jakich owoców, mogą być jabłka.
Moja szarlotka jest szybka i prosta w wykonaniu, polecam gorąco.
Zapomniałam dodać że jest pyszna i aromatyczna.
Szarlotka - szybko i prosto.



Składniki: forma 24 x 24 cm
  • 2 szklanki mąki pszennej T 650 - 300 g
  • 5 łyżek cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 250 g masła
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajo
  • ok. 1500 g jabłek - miałam Szarą Renetę
  • 1 łyżeczka cynamonu
Dodatkowo:
  • cukier puder do posypania 

Przygotowanie szarlotki:
  • Z mąki, 3 łyżek cukru, masła pokrojonego w kawałki, jaja, cukru waniliowego, proszku do pieczenia zagniotłam ciasto - ja rękoma, szybko, ale można je zagnieść przy użyciu robota z mieszadłem hakowym.
  • Z ciasta uformowałam kulę i włożyłam ją do lodówki.
  • Jabłka obrałam ze skórki, wydrążyłam gniazda nasienne i pokroiłam w kostkę, włożyłam do garnka, zasypałam 2 łyżkami cukru i pod przykryciem rozprażyłam je na mus, może być z niewielkimi kawałkami.
  • Dodałam do jabłek cynamon i pozostawiłam do wystygnięcia.
  • Formę wyłożyłam papierem do pieczenia.
  • Ciasto podzieliłam na dwie części, jedną rozwałkowałam i ułożyłam na dnie formy, wyłożyłam na cieście jabłka.
  • Drugą część rozwałkowałam i ułożyłam na górze, na jabłkach.
  • Piekłam ciasto w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 50 - 60 minut aż góra ciasta ładnie się zrumieniła.
  • Wystudzone ciasto posypałam cukrem pudrem.

Smacznego.
"Podróże małe i duże"
Październikowa jesień

4 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger