Z czym jadacie placki ziemniaczane? najczęściej? bo my różnie, z cukrem, ze śmietaną.
Dziś podałam je z gulaszem z pieczarek, wyszło bardzo smakowicie.
Gulasz z pieczarek i chrupiące placki ziemniaczane.
Składniki: 3 porcje
Placki:
- 10 średnich ziemniaków
- 1 cebula
- 1 jajo
- sól morska
- pieprz czarny
- 8 łyżek mąki pszennej T 650
- olej do smażenia
Gulasz z pieczarek:
- 300 g pieczarek
- 200 ml śmietanki 36 %
- sól morska
- pieprz czarny
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oleju
- 1 cebula
Przygotowanie gulaszu:
- Pieczarki oczyściłam i pokroiłam w plastry.
- Cebulę obrałam i pokroiłam w ćwierćplasterki.
- Na patelni rozgrzałam masło i olej, podsmażyłam na nim cebulę a potem pieczarki aż się zrumieniły.
- Potem zalałam wszystko śmietanką i dusiłam jakieś 5 - 8 minut.
- Doprawiłam do smaku solą i pieprzem.
Przygotowanie placków:
- Ziemniaki obrałam i starłam na tarce o dużych oczkach, tak samo cebulę.
- Do masy dodałam jajo, sól, pierz i mąkę, wymieszałam.
- Na oleju smażyłam małe placki z obu stron na złoty kolor.
- Podałam placki z gulaszem z pieczarek.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Dwór/Zamek obronny kapituły krakowskiej w Pabianicach |
2 komentarze
Moje smaki!
OdpowiedzUsuńPięknie zrumienione te placuszki...
Ja tez uwielbiam a te chrupiące brzegi najbardziej.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.