Idealnie smakują na śniadanie czy obiad.
Podane z sosem na ostro czy słodko są wyborne, będą też znakomitym dodatkiem do mięs czy surówek.
Polecam gorąco.
Placki ziemniaczane inaczej.
Składniki:
- 3-4 ugotowane ziemniaki
- 1 średnie jabłko
- 1 średnia cebula
- 1 jajko
- 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej
- duża szczypta majeranku
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
- do podania ulubiony sos
Przygotowanie placków:
- Ziemniaki obrałam, ugotowałam, odcedziłam i przecisnęłam przez praskę, przestudziłam.
- Do zimnych ziemniaków starłam na tarce o dużych otworach, wraz ze skórka jabłko.
- Dodałam także jajo, drobniutko posiekaną cebulę, majeranek, sól, pieprz, wymieszałam.
- Na koniec dodałam mąkę i wymieszałam.
- Formowałam placki w dłoniach - można nakładać łyżką na olej i na patelni formować i smażyłam na złoty kolor z obu stron.
- Osączałam z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
- Podałam z ostrym sosem jogurtowym z warzywami.
Smacznego.
Źródło.
"Podróże małe i duże"
W ogrodzie Zamku w Oporowie |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.