Jadłabym je z różnymi dodatkami, dziś przedstawiam na pikantnie z czosnkiem i imbirem.
Danie robi się bardzo szybko a jeszcze szybciej znika, radzę zrobić 2 porcje bo zapragniecie więcej.
Krewetki czosnkowo - imbirowe.
Składniki:
- 400 g obranych krewetek
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy
- duża garść drobno posiekanej natki pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- 1 cm świeżego korzenia imbiru
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
- szczypta pieprzu cayenne
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
- pieczywo do podania
Przygotowanie krewetek:
- Posiekałam drobniutko imbir, czosnek pokroiłam po obraniu w plasterki.
- Na patelni rozgrzałam oliwę i masło, podsmażyłam na nich czosnek i imbir, krótko - minutę.
- Po tym czasie na patelnię włożyłam umyte i osuszone krewetki, smażyłam 3 - 4 minuty aż zmieniły kolor na różowy.
- Dodałam teraz oba rodzaje papryk i pieprz cayenne, wymieszałam.
- W misce posypałam natką pietruszki i podałam z bagietka razową.
Smacznego.
Przepis z archiwum.
"Podróże małe i duże"
Śladków Mały - Domek na Wzgórzu |
2 komentarze
Rewelacja! Uwielbiam krewetki pod różną postacią :D Wyglądają świetnie a pewnie smakują jeszcze lepiej :)
OdpowiedzUsuńTak jak napisałaś smakują obłędnie, zachęcam do wypróbowania, na pewno będziesz zadowolona.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.