Nazbierałam grzybów dużo w tym wodnichy późne.
Nikt tych grzybków nie zbiera w moim lesie i mam dużo dla siebie, a są smaczne i idealnie nadają się na sosy czy jako farsz do pierogów.
Jeśli nie macie grzybów leśnych zróbcie sos z pieczarek, będzie ok.
Farsz do dzisiejszych pierogów zrobiłam z dyni jaką dostałam od znajomych, nie wiem jak się nazywa, jednak piżmowa lub hokkaido będą ok.
Zabieramy się za pierogi.
Dyniowe pierogi z szałwią w sosie z grzybów.
Składniki: z tej porcji wychodzą 33 pierogi
Pierogi: porcja na 4 osoby
Ciasto na pierogi:
- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej T 650
- 1 jajko
- 1 szklanka dobrze ciepłej wody
- szczypta soli
Farsz dyniowy:
- 500 g dyni
- 1 cebula
- 2 łyżki masła
- 4 łyżki pestek z dyni
- szczypta cukru trzcinowego
- 1/2 łyżeczki ostrej papryka w proszku
- 3 liście szałwii muszkatołowej lub innej
- sól
- pieprz czarny
Sos grzybowy z wodnichy:
- 200 g grzybów - wodnichy późnej lub pieczarek
- 1 cebula
- sól morska
- pieprz czarny
- 2 łyżki oleju
- 2 liście szałwii muszkatołowej
- 150 ml śmietany kwaśnej 30 %
Przygotowanie sosu grzybowego:
- Grzyby oczyściłam i opłukałam na sicie, osączyłam.
- Cebulę pokroiłam w gruba kostkę, szałwię umyłam, osuszyłam i posiekałam.
- Na patelni rozgrzałam olej i podsmażyłam cebulę - jakieś 2 minuty, dodałam grzyby i smażyłam 5 minut.
- Jak grzyby puściły sok a potem on odparował, wlałam na patelnię śmietanę, dodałam sól i pierz i gotowałam aż śmietana zgęstniała.
- Dodałam posiekaną szałwię.
Przygotowanie farszu:
- Dynię obrałam i pokroiłam w małą kosteczkę.
- Cebulę obrałam i drobno posiekałam.
- Na patelni rozgrzałam masło i podsmażyłam cebulę, potem dodałam dynię i dusiłam pod przykryciem aż dynia zmiękła.
- Zdjęłam z ognia, dodałam sól i pieprz, posiekaną szałwię oraz paprykę oraz pestki dyni, wymieszałam, wystudziłam.
Przygotowanie ciasta na pierogi:
- Do misy robota wsypałam mąkę, dodałam jajo, sól i wymieszałam mieszadłem hakowym - można to wszystko robić ręcznie ale tak jest szybciej.
- Do misy dodałam teraz dobrze ciepłą wodę - ja dodaję taką z kranu, spuszczoną aby była ciepła.
- Mieszałam aż powstało zwarte ciasto, można troszkę podsypać mąką jeśli się klei do ścianek.
- Wyjęłam ciasto na blat, zagniotłam podsypując mąką.
- Potem zostawiłam ciasto przykryte ściereczką na 5 minut aby odpoczęło.
Przygotowanie pierogów:
- Z ciasta uwałkowałam cienki placek, szklanką wykrawałam krążki, nakładałam farsz i dobrze zlepiłam brzegi.
- Ciasto jest bardzo elastyczne i nie jest to trudne.
- Gotowe pierogi gotowałam w dużej ilości osolonej wody, 3 minuty od momentu wypłynięcia.
- Pierogi na talerzu polałam sosem grzybowym i posypałam posiekaną szałwią.
Smacznego.
"Podróże małe i duże"
Wodnicha późna |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.