Przez nadzienie w postaci groszku cukrowego kotlety są soczyste i ładnie wyglądają.
Nawet dzieciaczki będą zajadały ze smakiem, polecam gorąco.
Mielone z groszkiem cukrowym.
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1/8 kiszonej cytryny
- 2 ząbki czosnku
- 1 mała cebulka
- 2 łyżki startego parmezanu
- sól morska
- mała czerstwa bułka
- woda do moczenia bułki
- garść groszku cukrowego
- ziemniaki z wody
- groszek cukrowy z masłem
Przygotowanie pałeczek:
- Do miski włożyłam mielone, bułkę zalałam ciepłą wodą aby namiękła.
- Czosnek i cebulkę przecisnęłam przez praskę do mięsa, dodałam sól.
- Do miski z mięsem dodałam także sos sojowy i drobniutko posiekaną kiszoną cytrynę oraz starty parmezan.
- Na koniec dodałam odciśnięta z wody bułkę.
- Wyrobiłam mięso na zwartą masę, włożyłam do lodówki na godzinę.
- Potem nabierałam porcje mięsa, na środku układałam po 2 - 3 strączki groszku i formowałam pałeczki.
- Smażyłam je na rozgrzanym tłuszczu ze wszystkich stron na złoty kolor.
- Podałam z ziemniakami z wody i groszkiem cukrowy polanym masłem.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Obłoki - w sierpniu na niebie |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.