Bardzo serdecznie polecam bo mało pracy przy nim a efekt smakowy wyjątkowy i niepowtarzalny.
Makaron w takim sosie to raj dla zmysłów.
Makaron z sosem sycylijskim.
Składniki: 4 porcje
- 450 g pomidorów
- 26 g orzeszków piniowych
- 50 g rodzynków sułtańskich
- 50 g filetów anchois
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 350 g makaronu penne
Przygotowanie makaronu z sosem:
- Pomidory przekroiłam na połówki i grillowałam 10 minut, potem przestudziłam, obrałam ze skórki a miąższ pokroiłam w kostkę.
- Orzeszki piniowe uprażyłam na suchej patelni.
- Rodzynki zalałam gorąca wodą i moczyłam 20 minut, potem odcedziłam.
- Na patelnię włożyłam pomidory, orzeszki i rodzynki i postawiłam na ogniu, rozgrzałam patelnię i pod przykryciem zagotowałam.
- Dodałam filety anchois pokrojone na kawałki i koncentrat pomidorowy.
- Gotowałam aż pomidory się rozgotowały tworząc gęsty sos.
- Makaron ugotowałam al'dente i wymieszałam z sosem.
- Podałam gorące.
Smacznego.
Przepis kuchni włoskiej.
"Podróże małe i duże"
Klasztor we Fromborku |
2 komentarze
Apetycznie wygląda a smakuje pewnie jeszcze lepiej:)
OdpowiedzUsuńO tak, są przepyszne, zachęcam do wypróbowania makaronu.
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.