Dodatek curry nadaje im hinduskiego charakteru, są wyborne.
Placki z kalafiora.
Składniki:
- 500 g kalafiora drobno pokrojonego
- 50 g twardej startej mozzarelli
- 1 czubata łyżeczka curry - u mnie indyjskie
- sól morska
- 1 szklanka mleka
- 2 jaja
- 1/2 szklanki wody
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej T 650
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- olej do smażenia
Przygotowanie placków:
- Kalafiora umyłam, osuszyłam i pokroiłam dość drobno.
- Mleko wymieszałam z wodą i jajem, mąkę z proszkiem do pieczenia i curry, dodałam sól do smaku a mozzarellę starłam na tarce o grubych oczkach.
- Wymieszałam sypkie składniki z mokrymi a na koniec dodałam pokrojonego kalafiora, wymieszałam.
- Nabierałam na łyżkę porcję masy i wkładałam na rozgrzany olej, smażyłam na średnim ogniu aż placki stały się złote z obu stron.
- Osączałam placuszki na ręczniku papierowym.
- Podałam z ostrym sosem pomidorowym.
Smacznego.
Autor przepisu: Dorota Owczarek
"Podróże małe i duże"
Zamek krzyżacki w Oporowie |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.