Tak podana wątroba jest przepyszna, aromatyczna, kremowa.
Polecam wszystkim, tym co nie przekonani są do wątróbki również, polubicie ją na pewno.
Gulasz z wątroby z papryką.
Składniki: porcja dla 4 - 6 osób
- 1000 g wątróbki drobiowej kurzej
- 2 duże cebule
- 2 duże czerwone papryki
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki masła
- sól morska
- pieprz świeżo mielony
- 250 ml śmietanki 30 %
- 125 ml bulionu drobiowego
- 1/8 kiszonej cytryny
Przygotowanie wątróbki:
- Mięso umyłam i oczyściłam z błonek, większe kawałki przekroiłam.
- Cebulę obrałam i pokroiłam w piórka a paprykę w paski.
- Na patelni rozgrzałam olej i oliwę i podsmażyłam wątróbkę - nie soliłam aby nie stwardniała.
- Podsmażoną wątróbkę zdjęłam z patelni a na patelnię włożyłam cebulę i smażyłam aż się zeszkliła.
- Potem dodałam paprykę i smażyłam 3 minuty.
- Wątróbkę z powrotem włożyłam na patelnię i zalałam bulionem i śmietanką, dodałam posiekaną kiszoną cytrynę.
- Gotowałam aż sos zgęstniał jakieś 5 minut.
- Podałam z kromkami chleba razowego.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
A kuku słoneczniku |
2 komentarze
Wątróbkę kocham! Ale w takiej, gulaszowej formie jeszcze nie próbowałam.
OdpowiedzUsuńWszystko przed Tobą, gulasz jest pyszny.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.