Chleby na zakwasie może są i czasochłonne ale nie pracochłonne a do tego przepyszne.
Polecam je serdecznie, tym bardziej że są zdrowe, a te upieczone w domu pachną obłędnie w całym domu, to ich wielka zaleta.
Chleb żytni na zakwasie z dodatkiem ostropestu i lnu.
Składniki: 2 bochenki - 26 x 12 foremki
Zaczyn:
- 60 g zakwasu żytniego
- 100 g wody
- 100 g mąki żytniej razowej T 2000
Chleb właściwy:
- cały zaczyn jw.
- 700 g wody
- 22 g soli
- 1/2 szklanki ostropestu mielonego
- 1/2 szklanki siemienia lnianego + do posypania wierzchu
- 1/2 szklanki ziaren słonecznika
- 560 g mąki żytniej razowej T 2000
- 40 g mąki żytniej chlebowej T 500
Przygotowanie zaczynu:
- Do miski włożyłam zakwas, wyjęty 8 godzin wcześniej z lodówki i dokarmiony, dodałam wodę i mąkę, wymieszałam dokładnie.
- Pozostawiłam na blacie kuchennym nakryte folia spożywczą na 12 - 14 godzin.
Przygotowanie chleba:
- Przełożyłam cały zaczyn do miski, wymieszałam z wodą i solą.
- Dodałam teraz mąki, ostropest i ziarna, wymieszałam do połączenia składników.
- Foremki - keksówki wysmarowałam masłem, wysypałam mąką i przełożyłam do nich ciasto.
- Wyrównałam wierzch i posypałam nasionami lnu.
- Foremki włożyłam do torebek foliowych i pozostawiłam na blacie do wyrastania na 12 godzin.
- Po wyrośnięciu, do wysokości foremek spryskałam wierzch chlebów wodą i piekłam w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 50 - 60 minut.
- Chleb żytni jest ciężkim chlebem i należy przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić jego stopień upieczenia patyczkiem, musi być suchy po wyjęciu z ciasta.
- Upieczone chleby wyjęłam z foremek i studziłam na kratce.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Lazurowe jeziorko - Wapienniki koło Sulejowa |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.