Przepis dostałam od mojej koleżanki w pracy Ali, a skąd ona go wzięła nie mam pojęcia.
Niewiele ma ono chyba wspólnego z bajaderką, choć może dodatek pokruszonego ciasta, ale jest bardzo bakaliowe i pyszne.
Tak czy siak ciasto jest pyszne i warto wypróbować przepis, polecam.
Ciasto bakaliowe - bajaderka.
Składniki: tortownica 20 cm
Ciasto:
- 400 g mąki pszennej T 650
- 80 g ksylitolu lub w jak w oryginale 150 g cukru
- 4 żółtka
- 200 g masła
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18 %
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
- 1 galaretka truskawkowa
- 250 ml wody do galaretki
- 200 g rodzynków
- 200 g orzechów ziemnych
- 600 ml śmietany kwaśnej 18 %
- 2 łyżki karobu lub jak w oryginale 2 łyżki kakao ale wówczas zaparzcie je wodą
- 1/2 szklanki opieczonych płatków orkiszowych
Polewa:
- 150 g gorzkiej czekolady
- 100 ml śmietanki 30 %
- kuleczki zbożowe do posypania
Przygotowanie ciasta:
- Mąkę wsypałam do dużej miski, dodałam posiekane masło, dodałam żółtka i ksylitol, śmietanę, cukier waniliowy i proszek do pieczenia i zagniotłam kruche ciasto.
- Można do ciasta dodać cukier, ale dla mnie to za dużo, ciasto i tak jest słodkie od orzechów, rodzynków i polewy.
- Wybór zostawiam Wam.
- Ciasto podzieliłam na dwie części i z każdej wałkowałam okrąg 20 cm.
- Każdy placek piekłam oddzielnie w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 15 - 20 minut aż ciasto się zrumieniło.
- Ostudziłam placki.
Przygotowanie ciasta:
- Dzień wcześniej rozpuściłam galaretkę w 250 ml wrzącej wody i wylałam ją do płaskiego pojemnika.
- Po wystudzeniu włożyłam na noc do lodówki.
- Jak zastygła wyjęłam i pokroiłam ją w kostkę.
- Do galaretki dodałam rodzynki, orzechy, płatki orkiszowe, 2 łyżki karobu, oraz śmietanę, wymieszałam.
- Ilość śmietany można regulować, zależy to od rodzynków czy orzechów, jedne wchłona mniej inne więcej.
- Masa musi być bardzo gęsta i dać się lepić np. w kulki.
- Jeśli dodajecie do ciasta kakao to najpierw je zaparzcie odrobiną wody aby nie było potem surowe w smaku.
- Jeden placek pokruszyłam i dodałam do masy bakaliowej.
- Dobrze wymieszałam.
- Na dno tortownicy włożyłam ponownie jeden placek a na nim wyłożyłam masę bakaliową, dokładnie ją dociskając aby nie było pęcherzyków powietrza.
- Tortownicę włożyłam do lodówki na 2 godziny.
- Czekoladę rozpuściłam w kąpieli wodnej razem ze śmietanką.
- Zimne ciasto polałam czekoladą, posypałam kuleczkami zbożowymi i ponownie wstawiłam do lodówki, teraz na cała noc.
- Następnego dnia zdjęłam obręcz tortownicy i pokroiłam na kawałki.
- Można też ciasto zrobić w formie kwadratowej.
Smacznego.
Przepis od koleżanki.
"Podróże małe i duże"
Zabytkowy Dwór w Nakielnicy |
2 komentarze
Świetny pomysł! :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam na mojego bloga! :-)
Dziękuję za opinie i za zaproszenie.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.