Ja dziś przedstawiam jedną z wielu wersji jaką ugotowałam.
Ta pomidorowa zauroczyła mnie kremowością, konsystencją i aromatem, popróbujecie ze mną?
"Pomidorówka " ze śmietaną i ryżem po mojemu.
Składniki:
- 1000 g dojrzałych pomidorów bez skórki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 duża cebula
- 1 duża marchew
- 1 łodyga selera naciowego
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 450 ml wody
- 2 łyżki ryżu basmati
- szczypta cukru
- 5 łyżek kwaśnej śmietany 12%
- sól morska
- pieprz czarny
Przygotowanie pomidorówki:
- Pomidory sparzyłam wrzątkiem i obrałam ze skórki, zmiksowałam.
- Jeśli nie lubicie pestek w zupie wystarczy przecier przetrzeć przez sito, mnie one nie przeszkadzają więc nie przecieram.
- Zmiksowane pomidory doprawiłam solą i pieprzem do smaku, dodałam majeranek, wymieszałam.
- Cebulę i czosnek obrałam i drobno posiekałam, marchew starłam na tarce o grubych oczkach, selera drobno pokroiłam.
- W garnku rozgrzałam oliwę i podsmażyłam na niej cebulę i czosnek, dodałam seler, marchewkę i razem smażyłam 3 minuty.
- Dodałam teraz do garnka pomidorowa pulpę z przyprawami, wlałam wodę, wsypałam ryż i gotowałam na maleńkim ogniu 45 minut.
- Potem doprawiłam do smaku solą i pieprzem, zdjęłam z ognia, dodałam śmietanę i wymieszałam, rozlałam na talerze.
- Udekorowałam kleksem śmietany.
Smacznego.
Pomysł własny.
"Podróże małe i duże"
Sufit w Zamku w Oporowie z XIV wieku |
2 komentarze
musi być bardzo aromatyczna z takich świeżych pomidorów :)
OdpowiedzUsuńI jest, pozdrawiam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.