Szybko podsmażam cukinię, gotuję, miksuję i pożywny obiad gotowy, w między czasie grillują się czipsy.
Szybko, smacznie i pożywnie.
Cukiniowa zupa z czipsami z cukinii.
Składniki:
Zupa z cukinii:
- 750 g cukinii ze skórką
- 3 średnie ziemniaki
- duży por - biała i jasnozielona część
- duży pęczek grubego szczypioru
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka masła
- 1 litr bulionu warzywnego
- 2 łyżki ryżu basmati
- 1 łyżeczka świeżo młotkowanego zielonego pieprzu
Czipsy z cukinii:
- 250 g cukinii
- olej do skropienia cukinii
- sól czosnkowa
Przygotowanie zupy:
- Ziemniaki obrałam, pokroiłam w kostkę.
- Cukinię umyłam i pokroiłam w plastry wraz ze skórką, szczypior po umyciu posiekałam a pora umyłam i pokroiłam w plastry.
- W garnku rozgrzałam oliwę i masło i podsmażyłam plastry cukinii i ziemniaki.
- Potem zalałam je bulionem i gotowałam 15 minut.
- Po tym czasie zmiksowałam zupę ale nie na gładko, tylko tak aby było można wyczuć kawałki warzyw.
- Wsypałam do garnka teraz ryż i gotowałam kolejne 10 minut.
- Na koniec doprawiłam zupę do smaku solą.
- Cukinię na czipsy pokroiłam w plastry, posypałam solą czosnkową i skropiłam olejem, grillowałam z obu stron.
- Zupę na talerzu posypałam zielonym świeżo mielonym pieprzem z czipsami z cukinii.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Kadzielnia |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.