Makaron spaghetti lekko połamałam aby kluski były krótsze, do sosu użyłam pomidorów świeżych ze skórka bo tak lubię, można skórkę zdjąć lub użyć pomidorów z puszki.
Użyłam krewetki białej ale tutaj pełna dowolność, może być olbrzymia, tygrysia czy jaką tam lubicie i kupicie.
Makaron w sosie pomidorowym z krewetkami.
Składniki:
Sos pomidorowy:
- 250 g makaronu spaghetti
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1000 g dojrzałych pomidorów
- 1 cebula
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- sól morska
- pieprz czarny
- garść liści bazylii
- 1/3 szklanki białego wytrawnego wina
Krewetki:
- 250 g krewetki białej surowej
- sól niebieska perska
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
Przygotowanie dania:
- Posiekałam cebulę, umyłam, osuszyłam i pokroiłam w kostkę pomidory wraz ze skórką.
- Na patelni podgrzałam oliwę, dodałam cebulę i smażyłam minutę, dodałam pomidory, sól, pieprz, cukier i wlałam wino.
- Gotowałam aż sos zgęstniał, dodałam posiekaną bazylię.
- Makaron połamałam na mniejsze kawałki i ugotowałam w osolonej wodzie, odcedziłam, dodałam do sosu, wymieszałam.
- Krewetki obrałam z pancerzyków i podsmażyłam na oliwie, dodałam przeciśnięty przez praskę czosnek i posoliłam.
- Podałam makaron z krewetkami.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Dwór w Nakielnicy |
2 komentarze
Na pewno jest wspaniałe:))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńO tak, aromatyczne i pyszne, pozdrawiam Reniu.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.