niedziela, 28 października 2018

Sernik na zimno miodowo - cynamonowy

Kochamy miód, cynamon i serniki, dlaczego więc nie zrobić deseru w połączeniu wszystkich trzech składników?
Sernik na zimno jest pyszny o każdej porze roku a ten z miodem teraz na jesienne dni będzie jak znalazł.
Delikatny, kremowy, pyszny deser do kawy czy herbaty, a może czystka?
Polecam gorąco.
Cynamonowo - miodowy sernik na zimno.



Składniki: tortownica 24 cm
Spód:
  • 225 g ciasteczek maślanych
  • 100 g masła
  • 16 g cukru waniliowego
  • czubata łyżeczka imbiru w proszku
  • 1 łyżeczka cynamonu
Masa:
  • 500 g twarożku mielonego np. naturalny homogenizowany
  • 15 g żelatyny
  • 200 g białej czekolady
  • 400 ml śmietanki 36%
  • 250 g mascarpone
  • 1/2 - 3/4 szklanki miodu jak lubicie
  • sok z połowy cytryny
Dodatkowo:
  • cynamon do posypania

Wykonanie spodu sernika:
  • Masło stopiłam.
  • Do malaksera wkruszyłam herbatniki, dodałam cukier, imbir i cynamon, zmiksowałam na kruszonkę.
  • Dodałam stopione masło i ponownie zmiksowałam.
  • Dno tortownicy wyłożyłam papierem do pieczenia i wysypałam kruszonkę, ugniotłam mocno i wstawiłam tortownice do lodówki.
Wykonanie masy serowej:
  • Żelatynę namoczyłam w minimalnej ilości wody, potem zalałam ją 1/2 szklanki wrzącej wody i dokładnie wymieszałam, to nic że całkiem się nie rozpuści, będziemy jeszcze podgrzewać.
  • W rondlu na małym ogniu podgrzałam 100 ml śmietanki, do gorącej wkruszyłam białą czekoladę i mieszając doprowadziłam do rozpuszczenia czekolady.
  • Dalej delikatnie podgrzewając wlałam żelatynę i mieszałam aż się całkowicie rozpuściła, zdjęłam z ognia.
  • Ser zmiksowałam z mascarpone, miodem i sokiem z cytryny i ciągle miksując wlałam masę z żelatyną.
  • Pozostałą śmietankę ubiłam na sztywno i wmieszałam do masy serowej.
  • Masę serową wlałam na schłodzony spód, wstawiłam na noc do lodówki.
  • Przed podaniem posypałam cynamonem.
Smacznego.
Źródło.
"Podróże małe i duże"
Zachód słońca w Śladkowie Małym

2 komentarze

  1. W smaku jest pyszny ale jest rzadki, czy coś źle mogłam zrobić? Ile musi być w lodówce?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie był rzadki, widać na zdjęciach. W lodówce przebywał całą noc tak jak napisałam w przepisie. Czy wszystkie składniki były tak jak w przepisie? Jestem zdziwiona bo tutaj i mascarpone ściąga i żelatyna i biała czekolada. Nie zmieniłeś składników anonimie?

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger