Sernik na zimno jest pyszny o każdej porze roku a ten z miodem teraz na jesienne dni będzie jak znalazł.
Delikatny, kremowy, pyszny deser do kawy czy herbaty, a może czystka?
Polecam gorąco.
Cynamonowo - miodowy sernik na zimno.
Składniki: tortownica 24 cm
Spód:
- 225 g ciasteczek maślanych
- 100 g masła
- 16 g cukru waniliowego
- czubata łyżeczka imbiru w proszku
- 1 łyżeczka cynamonu
Masa:
- 500 g twarożku mielonego np. naturalny homogenizowany
- 15 g żelatyny
- 200 g białej czekolady
- 400 ml śmietanki 36%
- 250 g mascarpone
- 1/2 - 3/4 szklanki miodu jak lubicie
- sok z połowy cytryny
Dodatkowo:
Wykonanie spodu sernika:
Źródło.
- cynamon do posypania
Wykonanie spodu sernika:
- Masło stopiłam.
- Do malaksera wkruszyłam herbatniki, dodałam cukier, imbir i cynamon, zmiksowałam na kruszonkę.
- Dodałam stopione masło i ponownie zmiksowałam.
- Dno tortownicy wyłożyłam papierem do pieczenia i wysypałam kruszonkę, ugniotłam mocno i wstawiłam tortownice do lodówki.
- Żelatynę namoczyłam w minimalnej ilości wody, potem zalałam ją 1/2 szklanki wrzącej wody i dokładnie wymieszałam, to nic że całkiem się nie rozpuści, będziemy jeszcze podgrzewać.
- W rondlu na małym ogniu podgrzałam 100 ml śmietanki, do gorącej wkruszyłam białą czekoladę i mieszając doprowadziłam do rozpuszczenia czekolady.
- Dalej delikatnie podgrzewając wlałam żelatynę i mieszałam aż się całkowicie rozpuściła, zdjęłam z ognia.
- Ser zmiksowałam z mascarpone, miodem i sokiem z cytryny i ciągle miksując wlałam masę z żelatyną.
- Pozostałą śmietankę ubiłam na sztywno i wmieszałam do masy serowej.
- Masę serową wlałam na schłodzony spód, wstawiłam na noc do lodówki.
- Przed podaniem posypałam cynamonem.
Źródło.
"Podróże małe i duże"
Zachód słońca w Śladkowie Małym |
2 komentarze
W smaku jest pyszny ale jest rzadki, czy coś źle mogłam zrobić? Ile musi być w lodówce?
OdpowiedzUsuńNie był rzadki, widać na zdjęciach. W lodówce przebywał całą noc tak jak napisałam w przepisie. Czy wszystkie składniki były tak jak w przepisie? Jestem zdziwiona bo tutaj i mascarpone ściąga i żelatyna i biała czekolada. Nie zmieniłeś składników anonimie?
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.