Smażymy ryż na tłuszczu z warzywami, dodajemy warzywa a na końcu rozbełtane jaja i danie gotowe.
Idealne danie na obiad lub śniadanie, polecam.
Smażony ryż po chińsku z warzywami.
Składniki:
- 1/2 szklanki suchego ryżu
- 1 i 1/2 szklanki wody
- 1 mała cukinia
- 75 g groszku konserwowego z puszki
- 80 g czerwonej fasolki z puszki
- 2 łyżki oliwy
- 4 jaja
- sól morska
- pieprz czarny
- 2 łyżki posiekanego szczypioru
Przygotowanie ryżu z warzywami:
- Ryż zalałam wodą i gotowałam 10 minut, pozostawiłam pod przykryciem kolejne 10 minut.
- Cukinię pokroiłam w kostkę, odcedziłam groszek i fasolkę z zalewy.
- Na patelni rozgrzałam oliwę i podsmażyłam na niej ryż, potem cukinię, jakieś 5 minut.
- Teraz dodałam groszek i fasolę, smażyłam minutę.
- Na patelnię wlałam teraz rozbełtane jaja, posoliłam, oprószyłam pieprzem i mieszałam delikatnie aby jaja się ścięły.
- Na talerzu posypałam posiekanym szczypiorem.
Smacznego.
Przepis kuchni chińskiej autorski.
"Podróże małe i duże"
Pałac w Walewicach |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.