Polecam każdemu aby wypróbował przepis póki śliwki na straganach.
Szybko się je robi i szybko znikają, polecam gorąco.
Na śniadanie z powidłami śliwkowymi będą przepyszne.
Placuszki ze śliwkami na mące żytniej pełnoziarnistej.
Składniki:
- 12 pełnych łyżek mąki żytniej pełnoziarnistej drobnomielonej T 2000
- 8 łyżek jogurtu naturalnego 0%
- szczypta soli
- 4 jaja
- ok. 150 g śliwek węgierek bez pestek
- 1 łyżka błonnika jabłkowego
- olej do smażenia
- powidła śliwkowe do podania
Przygotowanie placków:
- Oddzieliłam żółtka od białek.
- Białka ubiłam na sztywna pianę ze szczypta soli.
- Jogurt wymieszałam z żółtkami, błonnikiem i mąką.
- Do masy dodałam białka i delikatnie wymieszałam.
- Śliwki wydrylowałam i pokroiłam w kostkę, dodałam do masy, wymieszałam.
- Na rozgrzanym oleju piekłam małe placuszki z obu stron na złoty kolor, osączałam na ręczniku papierowym.
- Podałam z powidłami śliwkowymi.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Bukiet jesiennych kwiatów: dalie, słoneczniki bulwiaste, chryzantemy |
2 komentarze
Muszą być przepyszne:))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńPyszne i zdrowe, tak jak lubimy.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.