Czy to na śniadanie, obiad czy kolację, placki smakują wybornie, do nich ulubiony sos i niczego więcej nie trzeba, no może miłego towarzystwa.
Tak oto powstały pyszne i puchate placki a śmietana bazyliowa nadała im szlifu, polecam.
Brokułowe placuszki z sosem bazyliowym.
Składniki:
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżeczka sody
- szczypta soli
- 1 łyżeczka curry w proszku
- 1 i 1/2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 niedużego brokuła
- 2 jaja
- olej do smażenia
Sos bazyliowy:
- 150 ml kwaśnej śmietany 12 %
- szczypta soli różowej himalajskiej
- 10 - 12 dużych liści bazylii
Przygotowanie placków i sosu:
- Najpierw posiekałam brokuła, nie ma dobrego sposobu bo on zawsze strzela i pryska.
- Jedyny dobry to włożyć go do malaksera i posiekać ale żeby nie za bardzo, ja siekałam nożem.
- Do miski wlałam mleko, dodałam jaja, sól i curry, wymieszałam dokładnie.
- Dodałam teraz mąkę i sodę, ponownie wymieszałam aby nie było grudek.
- Na koniec wsypałam posiekanego brokuła i wcisnęłam czosnek, wymieszałam.
- Na rozgrzany olej wkładałam po łyżce masy i smażyłam z obu stron na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor.
- Usmażone osączałam z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym.
- Kwaśną śmietanę wymieszałam z sola i drobno posiekanymi listkami bazylii.
- Podałam placki z sosem.
Smacznego.
Autor przepisu: Dorota Owczarek
"Podróże małe i duże"
Muzeum Miasta Pabianic |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.