To zniknie bardzo szybko więc proponuje upiec od razu więcej papryki bo podwójna porcja się przyda.
Tak przyrządzona papryka ma jedyny i niepowtarzalny smak, lekko dymny, słodki, wyrazisty, skosztujcie sami.
Papryka pieczona z kurczakiem wprost z Włoch.
Składniki:
- 2 sztuki papryki czerwonej
- 2 sztuki papryki żółtej
- 2 sztuki papryki pomarańczowej
- 4 duże pomidory
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 3 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 2 łyżki świeżego tymianku
- sól morska
- pieprz świeżo mielony
- 1 duży filet z kurczaka
- 2 łyżki sosu sojowego
Przygotowanie papryki:
- Papryki umyłam, osuszyłam, przekroiłam na połowy wzdłuż, wyjęłam gniazda nasienne.
- Papryki ułożyłam na folii aluminiowej stroną przekrojoną do dołu i piekłam na grillu lub w piekarniku aż skórka się zrobiła czarna.
- Na grillu około 15 minut lub w piekarniku pod grillem 20 minut lub w piekarniku z opcją grzania góra/dół przez 20 minut w 200 C.
- Po tym czasie na blaszce ułożyłam przekrojone pomidory stroną przecięcia w dół na kolejne 10 minut.
- Potem upieczone papryki włożyłam do pojemnika z pokrywką na 15 minut aby skórka odeszła od miąższu, obrałam je już przestudzone.
- Z przestygniętych pomidorów zdjęłam skórkę a miąższ pokroiłam w kostkę.
- Obrane papryki pokroiłam w paski.
- Na patelni rozgrzałam oliwę i dusiłam na niej pokrojoną wcześniej w krążki cebulę i czosnek przez 3 - 4 minuty.
- Kurczaka umyłam, osuszyłam i pokroiłam w plastry, obtoczyłam je w sosie sojowym.
- Na patelnię do cebulki włożyłam plastry kurczaka i smażyłam 3 - 4 minuty.
- Teraz na patelnię włożyłam paprykę i pomidory i dusiłam kolejne 5 minut.
- Na koniec doprawiłam potrawę solą i pieprzem, posypałam świeżym tymiankiem.
Smacznego.
Przepis kuchni włoskiej.
"Podróże małe i duże"
Pajączki po burzy |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.