Długo nie czekały aby przeistoczyć się w pesto.
Jeśli tylko uda się Wam takowe zakupić, nie czekajcie tylko róbcie pesto.
Liście białej rzepy są lekko pikantne i pachną chrzanem, idealne na pesto.
Z liści białej rzepy - pesto.
Składniki:
- 1 pęczek liści białej rzepy - w pęczku 3 bulwy
- sól morska
- 2 łyżki oleju z orzechów pistacjowych
- 1 łyżka soku z cytryny
- 30 g sera z niebieską pleśnią
- 1 łyżka zimnej wody
Przygotowanie pesto:
- Liście umyłam i osuszyłam, oderwałam od grubych nerwów liściowych, włożyłam do blendera.
- Dodałam olej z orzechów i pokruszony ser, oraz sok z cytryny i sól, zmiksowałam na gładką pastę.
- Jeśli jest za gęste wystarczy dodać wody zimnej, łyżkę lub dwie i dalej miksować.
- Pesto idealnie nadaje się do smarowania pieczywa, makaronu - wkrótce przepis - lub można je zajadać maczając słupki warzyw.
- Będzie zdrowo i pysznie.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Golub - Dobrzyń z okien wieży zamku krzyżackiego |
2 komentarze
Zawsze coś u Ciebie ciekawego i smacznego:))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńCieszę się że potrafię jeszcze zaskoczyć.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.