Jakieś sałatki powstaną ale ten przepis podsunął mi Przemek.
Danie wyszło znakomite i szybko zniknęło a ja dzielę się przepisem.
Jeśli zakupicie te małe cuda a przy wykopkach będzie ich wiele to polecam te mięsne kulki, są znakomite.
Mielone kulki z nadzieniem z ziemniaków.
Składniki:
- 500 g małych ziemniaczków wielkości orzecha włoskiego
- 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
- sól morska
- pieprz świeżo mielony
- 1 czerwona cebula
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- skórka z 1/2 limonki
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka proszku curry
- 1 łyżeczka proszku kurkumy
- 5 łyżek lodowatej wody
Przygotowanie kulek z ziemniakami:
- Ziemniaki wyszorowałam i ugotowałam w osolonej wodzie do miękkości, wystudziłam.
- Do malaksera włożyłam mięso, dodałam sól, pieprz, posiekaną natkę pietruszki, posiekaną czerwona cebulę, skórkę z limonki, 2 obrane ząbki czosnku, wsypałam curry i kurkumę i zmiksowałam dokładnie.
- Na koniec wlałam lodowatą wodę i miksowałam aż mięso stało się klejące, wstawiłam na 30 minut do lodówki.
- Potem każdego ziemniaczka oblepiałam mięsem i smażyłam na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron.
- Podałam kulki mięsne z pozostałymi ziemniaczkami i sałatką z pomidora i ogórka.
Smacznego.
Pomysł na danie Przemek.
"Podróże małe i duże"
Nenufary - Stary młyn w Ujeździe |
2 komentarze
Wiem jakie są pyszne takie mięsne kulki z ziemniakami. Kiedy wykopuję ziemniaki te maleńkie żal mi dać Basi ponieważ są bez nawozów chemicznych i dlatego są bardzo smaczne.
OdpowiedzUsuńDorotko, życzę Ci miłej, relaksującej niedzieli i cudownego, jesiennego tygodnia:)
O to super Łucjo, pozdrawiam i ja.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.