Po przeczytaniu książki "Gdzieś na południu Toskanii" Diany G. Armstrong szybko zabrałam się za zrobienie tego pysznego makaronu, no i nie zawiodłam się, jest przepyszny.
Lekko dymny smak orzeszków urzeka od pierwszego kęsa, polecam.
Makaron z tymiankiem i orzechami pini.
Składniki: 6 porcji
- 350 g makaronu linquine
- 4 łyżki oliwy
- 3 ząbki czosnku
- 3 gałązki świeżego tymianku
- 1/4 szklanki orzeszków piniowych
- sól morska
- świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie makaronu:
- Makaron ugotowałam al'dente.
- Podczas gotowania makaronu w garnku rozgrzałam oliwę, przeciśnięty przez praskę czosnek, gałązki tymianku i na koniec orzeszki piniowe.
- Smażyłam na wolnym ogniu aż orzeszki zbrązowiały a potem wrzuciłam odcedzony makaron.
- Usunęłam łodyżki tymianku.
- Makaron posoliłam i oprószyłam dużą ilością czarnego, świeżo mielonego pieprzu.
Smacznego.
Przepis z książki: "Gdzieś na południu Toskanii" Diany G. Armstrong
"Podróże małe i duże"
Nenufary |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.