Przepis na te małe cuda znalazłam u Mirabelki i bardzo mnie zauroczył a kluski smakowały wybornie.
Polecam przepis do wypróbowania, bo warto.
Kluski leniwe z gorgonzolą i pesto z bazylii.
Składniki:
Bazyliowe pesto:
- 2 garści liści bazylii
- 3 łyżki płatków migdałowych
- 1 mały ząbek czosnku
- 3 łyżki wody
- 2 łyżki oliwy
- spora szczypta soli
- 250 g półtłustego twarogu
- 50 g sera gorgonzola
- 1 jajko
- ok. 1 szklanki mąki pszennej T 650
- sól
- mała garść orzechów włoskich
Przygotowanie klusek z pesto:
- Najpierw zrobiłam pesto, umyłam, osuszyłam i oddzieliłam od gałązek listki bazylii, włożyłam do blendera.
- Można też pesto robić w moździerzu, trwa to dłużej ale pesto jest smaczniejsze.
- Włożyłam do blendera obrany czosnek, płatki migdałowe, wlałam wodę, olej i wsypałam sól, zmiksowałam na gładkie pesto.
- Zmiksowałam zmielony twaróg z połową pesto, gorgonzolą, żółtkiem.
- Ubiłam na sztywno białko i delikatnie je połączyłam z masą serową.
- Do masy wsypałam mąkę i zagniotłam ciasto, jeśli jest za rzadkie wystarczy dosypać mąki.
- Z ciasta uformowałam wałeczki i kroiłam je jak tradycyjne kopytka.
- Gotowałam kluski w osolonej wodzie przez 3 minuty od momentu wypłynięcia.
- Orzechy uprażyłam na suchej patelni, przestudziłam.
- Podałam gorgonzole z pesto bazyliowym i orzechami włoskimi.
Smacznego.
"Podróże małe i duże"
Rusałka - Ogród Tematyczny Mikrokosmos |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.