One są tak pyszne że zajadaliśmy je wraz z pancerzykami, które mają mnóstwo wapnia i kwasów omega 3 a opieczone na grillu wysmażają się idealnie.
Po prostu pyszności, polecam.
Grillowane krewetki po kreolsku.
Składniki:
- 700 g dużych krewetek w pancerzykach
- 2 łyżki dobrej oliwy
- 3 duże ząbki posiekanego czosnku
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/4 kostki masła ok. 4 łyżek
- 1 i 1/2 łyżeczki przyprawy chili
- 1 i łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
- 1 łyżka sosu Worcestershire
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól do smaku
Przygotowanie krewetek po kreolsku:
- Krewetki umyłam, nacięłam ostrym nożem na grzbiecie, wyjęłam jelitka, zostawiając pancerzyki.
- Wymieszałam je w misce z oliwą, czosnkiem i solą i odstawiłam na 30 minut.
- Teraz przygotowałam sos.
- Masło rozpuściłam w garnku, dodałam przyprawy, wymieszałam a potem zdjęłam z ognia i wlałam sok z cytryny.
- Krewetki ponadziewałam na szpatułki i grillowałam po 2 - 3 minuty z każdej strony.
- Można grillować krewetki w piekarniku i wtedy z każdej strony po 3 minuty.
- Gotowe krewetki włożyłam do miski, zalałam ciepłym sosem i wymieszałam, o ile to możliwe, polewając je sosem na szpatułkach.
- Podałam z grillowanym chlebem aby można było go maczać w sosie.
- Pyszności.
Smacznego.
Przepis kuchni kreolskiej.
"Podróże małe i duże"
Letni bukiet na pochmurne dni |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.