Wam też polecam, tym bardziej że są w tym roku wyjątkowo słodkie i aromatyczne.
Kisiel dziś przygotowany pachnie jesienią i kolorowymi liśćmi na drzewach, spróbujcie.
Deser śliwkowy - kisiel.
Składniki:
- 250 g śliwek węgierek bez pestek
- 500 ml wody
- 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- 100 ml wody do mąki
- szczypta mielonych goździków
- 2 łyżki miodu
Przygotowanie deseru:
- Śliwki umyłam, wypestkowałam i włożyłam do garnka, zalałam wodą i zagotowałam.
- Gotowałam 5 minut, potem zmiksowałam ale tak nie do końca aby wyczuwać wyraźne kawałki śliwek, dodałam proszek z goździków.
- Mąkę rozprowadziłam wodą i wlałam do gotujących się śliwek, wymieszałam i zagotowałam.
- Gotowałam minutę aż kisiel zgęstniał.
- Zdjęłam z ognia i dodałam miód, wymieszałam.
- Pyszny gorący jak i zimny.
Smacznego.
Pomysł własny.
"Podróże małe i duże"
Podgrzybek brunatny |
2 komentarze
Musi fantastycznie pachnieć:)))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńJest przepyszny.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.