czwartek, 18 października 2018

Kalafior zapiekany z sosem czosnkowym na zielono

Kalafior tak przygotowany jest pyszny i ładnie się prezentuje.
Ja zajadałam go jako samodzielne danie ale można dla większych głodomorów podać jako dodatek do mięsa na obiad.
Tak czy tak smakuje wybornie i polecam gorąco.
Zielony kalafior zapiekany z sosem czosnkowym.


Składniki:

  • 1 duży kalafior
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • sok z 1/2 cytryny
  • 300 g świeżego szpinaku
  • garść świeżych ziół: majeranek, estragon, oregano, tymianek, kolendra

Sos czosnkowy:

  • 4 łyżki miękkiego masła
  • 1/2 główki czosnku
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • szczypta cukru trzcinowego
  • szczypta pieprzu


Przygotowanie kalafiora:

  • Szpinak umyłam, osuszyłam, zmiksowałam na papkę a potem wycisnęłam sok przez gazę.
  • W garnku zagotowałam ok. 2 litrów wody, dodałam umyte zioła, sól, cukier, masło i sok ze szpinaku.


  • Kalafiora podzieliłam na różyczki i włożyłam do gotującej wody.


  • Gotowałam ok. 10 minut.
  • Wydobyłam różyczki kalafiora z wody, ułożyłam je w naczyniu do zapiekania.
  • Z miękkiego masła, przeciśniętego przez praskę czosnku, cukru, pieprzu, oleju i soku z cytryny zrobiłam sos, rozcierając masło widelcem i łącząc z pozostałymi składnikami.
  • Różyczki kalafiora posmarowałam czosnkowym masłem i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200 C z termoobiegiem i zapiekałam 15 - 20 minut aż kalafior się przyrumienił.

Smacznego.
Przepis z archiwum.
"Podróże małe i duże"
Letni bukiet

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger