Ja zajadałam go jako samodzielne danie ale można dla większych głodomorów podać jako dodatek do mięsa na obiad.
Tak czy tak smakuje wybornie i polecam gorąco.
Zielony kalafior zapiekany z sosem czosnkowym.
Składniki:
- 1 duży kalafior
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka masła
- 1 łyżeczka soli morskiej
- sok z 1/2 cytryny
- 300 g świeżego szpinaku
- garść świeżych ziół: majeranek, estragon, oregano, tymianek, kolendra
Sos czosnkowy:
- 4 łyżki miękkiego masła
- 1/2 główki czosnku
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka soku z cytryny
- szczypta cukru trzcinowego
- szczypta pieprzu
Przygotowanie kalafiora:
- Szpinak umyłam, osuszyłam, zmiksowałam na papkę a potem wycisnęłam sok przez gazę.
- W garnku zagotowałam ok. 2 litrów wody, dodałam umyte zioła, sól, cukier, masło i sok ze szpinaku.
- Kalafiora podzieliłam na różyczki i włożyłam do gotującej wody.
- Gotowałam ok. 10 minut.
- Wydobyłam różyczki kalafiora z wody, ułożyłam je w naczyniu do zapiekania.
- Z miękkiego masła, przeciśniętego przez praskę czosnku, cukru, pieprzu, oleju i soku z cytryny zrobiłam sos, rozcierając masło widelcem i łącząc z pozostałymi składnikami.
- Różyczki kalafiora posmarowałam czosnkowym masłem i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200 C z termoobiegiem i zapiekałam 15 - 20 minut aż kalafior się przyrumienił.
Smacznego.
Przepis z archiwum.
"Podróże małe i duże"
Letni bukiet |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.