Mnie osobiście smakuje najlepiej ze wszystkich grzybów zaraz po prawdziwkach.
Smakiem przypomina mi schabowego.
Jeśli znacie to zbierajcie, jeśli jednak nie znacie to zostawcie w lesie dla tych co znają, lub dla zwierząt.
Zobacz:
Siedzuń sosnowy vel szmaciak panierowany w jajku i w bułce.
Dziś zrobiłam jajecznice ze szmaciakiem, pyszną i aromatyczną, polecam, idealne śniadanie.
Jajecznica ze szmaciakiem.
Składniki:
- 6 jaj
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oleju
- 1 duża cebula
- sól morska
- pieprz czarny
- 1 siedzuń sosnowy
- 1/2 pęczka grubego szczypioru
- chleb razowy do podania
Przygotowanie jajecznicy:
- Szmaciaka umyłam po bieżącą wodą aby wypłukać piach i małe żyjątka.
- Osuszyłam go ręcznikiem papierowym.
- Podzieliłam na kawałki, można pokroić nożem.
- Cebulę pokroiłam w ćwierćplasterki.
- Roztrzepałam jaja a szczypior posiekałam.
- Na patelni rozgrzałam masło i olej, podsmażyłam delikatnie cebulę a potem włożyłam siedzunia i smażyłam jakieś 5 minut.
- Potem na patelnie wlałam posolone i roztrzepane jaja i usmażyłam jajecznicę.
- Doprawiłam pieprzem do smaku i nałożyłam na kromki razowego chleba, grubo posypałam szczypiorem.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Pałac/Zamek Krzyżtopór w Ujeździe |
1 komentarze
wygląda bardzo apetycznie
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.