Najpierw wycisnęłam sok a potem zagotowałam go z pektyną, szybko, zdrowo i smacznie.
Zabawcie się i przygotujcie taką przepyszną galaretkę.
Będzie do placuszków.
Winogronowo - śliwkowa galaretka do słoików.
Składniki:
- opakowanie pektyny 23 g
- 1000 ml soku z winogron i śliwek pół/pół
- cukier opcjonalnie
- słoiki wyparzone
Przygotowanie przetworów:
- Najpierw przy użyciu sokowirówki wycisnęłam sok ze śliwek i winogron.
- Mój sok był tak słodki ze go nie słodziłam, jeśli jednak trzeba będzie to dosłodźcie według upodobań.
- Pektynę wyspałam do garnuszka, dodałam 200 g soku i dokładnie wymieszałam.
- Zagotowałam pozostałą ilość soku i wlałam do niej sok z pektyną, gotowałam ciągle mieszając 5 minut.
- Galaretkę wlałam do wyparzonych słoików, zakręciłam i postawiłam słoiki do góry dnem do wystygnięcia.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Kościół mariawicki w Woli Cyrusowej |
2 komentarze
Mam śliwki i winogrona więc chętnie wypróbuję:))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńCiesze się że przepis przypadł do gustu.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.