Znalazłam kluski u Mirabelki i zauroczyły mnie a ponieważ uwielbiam szpinak, musiałam je wypróbować.
Włoskie przepisy zawsze próbuję i jeszcze się nie zawiodłam.
Kluski szpinakowe i sos pomidorowy.
Składniki:
- 300 g świeżego szpinaku
- 150 g sera ricotta
- 1 jajo
- 2 łyżki bułki tartej
- 3 - 4 łyżki mąki pszennej T 650
- sól morska
- pieprz czarny
- 2 - 3 łyżki startego parmezanu
Sos pomidorowy:
- 1 puszka pomidorów krojonych - 400 ml
- 1 średnia marchewka
- 1/2 cebuli
- 1 ząbek czosnku
- sól morska
- pieprz czarny
- 1 łyżka oliwy
- po 1/2 łyżeczki suszonych ziół: oregano,, bazylia, tymianek
Przygotowanie klusek:
- Szpinak umyłam i przelałam wrzątkiem na sicie, jak przestygł, odcisnęłam go z nadmiaru wody i drobno posiekałam.
- Przełożyłam go do wysokiej szklanki i zmiksowałam.
- Szpinak przełożyłam do miski, dodałam jajo, ricottę, sól, pieprz, bułkę tartą i tyle mąki aby powstało jednolite ciasto.
- Z ciasta urywałam kawałki i lepiłam wrzeciona - takie podłużne kluseczki.
- Gotowałam kluski w osolonej wodzie przez 1 - 2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
Przygotowanie sosu:
- Cebulę posiekałam i zeszkliłam na oliwie, następnie dodałam startą na tarce marchewkę i przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Smażyłam 3 minuty i dodałam pomidory z puszki i gotowałam aż sos zgęstniał, ok. 10 minut.
- Doprawiłam do smaku solą i pieprzem i ziołami.
- Kluski wyłożyłam na talerz, polałam sosem i posypałam startym parmezanem.
Smacznego.
Źródło.
"Podróże małe i duże"
Pałac w Ujeździe |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.